Obisk nemških kolegov

OBISK KOLEGOV IZ INŠTITUTA ZVEZE LJUDKIH UNIVERZ DEŽELE HESSEN 

 

Gostili smo predsednika zveze, strokovno sodelavko zadolženo za kakovost v izobraževanju, ter še šest njunih kolegov-direktorjev ljudskih univerz iz tega področja Nemčije. Podobno kot pri nas se tudi v Nemčiji LU strokovno povezujejo z namenom lažjega nastopanja na trgu in višje kvalitete ponudbe. 8-članska delegacija je sodelovala na konferenci v Mariboru, sa se vodje projekta Marketing na področju izobraževanja odraslih v Evropi, v katerem sodeluje tudi Zveza ljudskih univerz Slovenije. Projekt se izvaja v okviru akcije Socrates, Gruntvig.

Obisk so nadaljevali z udeležbo na mednarodnem posvetu, ki ga na temo Kakovost v izobraževanju odraslih, organiza ZLUS. Posvet je potekal v Ljubljani 6. 11. 2004. Na posvetu je sem s prispevkom sodelovala tudi sama. Predstavila sem Analizo stanja izobraževalne ponudbe članic Zveze ljudskih univerz Slovenije in nadaljnje perspektive razvoja. Kot predsednica ZLUS, pa sem posvet tudi moderirala.

Nemški kolegi so si po ogledu Kopra in Pirana in nedeljski sprostitvi v ponedeljek ogledali tudi LU Slovenska Bistrica. Predstavili smo jim rezultate prejekta Phare 2001, v Marinškovem domu pa so si lahko neposredno ogledali proizvodjo izdelkov domače in umetnostne obrti. Navdušeni so se okoli poldneva odpravili od tukaj, seveda pa smo izmenjali podatke in informacije o novih študijskih gradivih za poučevanje nemščine pri odraslih in otrocih, ter podobnih projektih, ki jih vodimo na Ljudskih univerzah v Sloveniji in Nemčiji.

mag. Brigita Kruder, direktorica LU