Skoči na glavno vsebino

Za varno življenje, premoženje in okolje

Namen operacije je na nov, inovativen način opozoriti na pomen preventive, oziroma preprečevanja nesreč. Pred desetletjem, smo ob 140 letnici delovanja PGD Slovenska Bistrica pripravili projekt Za varno življenje in premoženje s katerim smo opozarjali in osveščali o nevarnostih požarov, še posebej na sončnih elektrarnah in ob množičnih nesrečah.  Desetletje kasneje, ob 150 letnici delovanja društva bomo posebno pozornost posvetili preventivi – preprečevanju in ozaveščanju z namenom poudariti, da poleg varovanja premoženja in ohranjanja življenja predvsem varujemo okolje. Vsak požar, razlitje nevarnih snovi, vsaka prometna nesreča, praktično vsaka intervencija, ki jo (morajo) opraviti gasilci vpliva na okolje. Negativni okoljski vpliv seveda neposredno ob nastanku  težave ni prvotnega pomena, saj najprej rešujemo življenje in premoženje, takoj na to pa ugotavljamo kakšna je škoda za okolje. Postavljamo si vprašanja: »Ali je prišlo do izlitja nevarnih snovi v okolje v primeru nesreč v industriji in cestnem prometu? Koliko se je sprostilo nevarnih plinov ob večjih požarih na deponijah ali v tovarnah? Kolikšna je bila emisija »običajni« toplogrednih plinov zaradi gorenja goriv? S  kakšnimi sredstvi smo posredovali in kakšen je bil njihov vpliv na okolje? Koliko časa bo trajala sanacija naravnega ali urbanega okolja, ki je bilo poškodovano? …. in še številna druga. S projektom želimo opozoriti, na to česa ni, ker se ne zgodi, če  čim več nesrečnih dogodkov preprečimo, hitro  saniramo ali ustvarimo pogoje, da  je škoda za okolje čim manjša. Zavedamo se, da smo ob izvedbi projekta neizbežno uporabili nekaj materiala za prikaz postopkov pravilnega ukrepanja in preprečevanja nesreč, vendar smo to naredili v kontroliranem okolju in ob minimalni, skrbno nadzorovani  porabi gasilnih sredstev.

Aktivnosti izvedene na projektu in nekaj foto utrinkov

Promocijski film in njegova diseminacija

Prilagamo link na promocijski film, ki je bil že večkrat javno predvajan, je pa tudi prosto dostopen na You tube. Gre za izjemen izdelek, ki pomembno osvetli delo gasilcev in j epomembno prispeval k doseganju ciljev zastavljenih v projektu.

Promocija gasilstva in pridobivanje novih članov

Izdelana je bila Strategija za promocijo gasilstva v okviru projekta. Pripravili smo obvestila za medije in poskrbeli za medijske objave, udeležbo na konferencah za medije in promoviranje gasilstva.

Kako se bistriški gasilci soočajo s težkimi situacijami?

Organizacija za izobraževanje odraslih in njen ogljični odtis.

Koledar

Gasilski koledar je tradicija v lokalnem okolju, zato je bil njegov tisk smiseln in utemeljen. Ob njegovi pripravi je nastala tudi zbirka fotografij gasilcev v različnih situacijah.

(Visited 124 times, 1 visits today)
DOSTOPNOST